Flesvoeding: hoeveel, hoe, wanneer?
De overgang van borstvoeding naar flesvoeding, in het begin lijkt het heel moeilijk. Maar het afmeten van de goede hoeveelheid en het opwarmen tot de juiste temperatuur wordt al snel routine. Je hebt het flesvoeden zo onder de knie!
Je bent alle winkels langs geweest om de goede combinatie van flesjes en spenen te vinden. Nu hoef je alleen nog de techniek van het flesjes bereiden onder de knie te krijgen, volgens de diverse regeltjes wat betreft hoeveelheid en hygiëne. En je kindje laten wennen aan de fles! Vergeet niet dat een flesje heel anders drinkt dan jouw vertrouwde borst. Het kan helpen je kindje de eerste paar keren moedermelk te laten drinken uit het flesje, in plaats van direct aan flesvoeding te beginnen. En ook de keuze van het juiste flesje is belangrijk.
De basis voor flesvoeding: schoon materiaal
- Nieuwe flesjes en spenen moeten voor het eerste gebruik heel goed worden gereinigd.
- In het begin is het goed om de spenen, ringen, dopjes en flesjes minimaal 1 keer per dag te steriliseren in een speciale magnetron-sterilisator, door ze uit te koken in een pan of in de vaatwasser op een hete stand.
- Maak de flesjes, spenen en ringen na ieder gebruik grondig schoon, eventueel met een speciale flessenborstel, om alle melkresten te verwijderen.
- Was je handen goed voordat je een flesje klaarmaakt en zorg ervoor dat het aanrecht schoon is. Het is prettig als je een vaste plek in de keuken hebt waar je het flesje kunt klaarmaken. Houd dat plekje vrij als je andere soorten voedsel bereidt (denk dan vooral aan rauw vlees, eieren, etc.). Als je onderweg bent, kun je desinfecterende doekjes gebruiken.
- Bewaar het maatlepeltje van de poedermelk altijd in dezelfde doos als de melk, zodat het niet vuil of vochtig kan worden.
Wat voor water kan ik gebruiken?
Je kunt koud water uit de kraan gebruiken of mineraalwater zonder koolzuur, zoals Spa blauw of Bar le Duc. Water uit de kraan moet je eerst koken. Als je mineraalwater uit een fles gebruikt:
- Bewaar een geopende fles maximaal 24 uur op een koele, donkere plaats.
- Gebruik het alleen voor je baby (drink dus niet zelf uit de fles).
- Niet alle mineraalwaters zijn geschikt. Alleen mineraalwater dat natrium en nitraat arm is zijn geschikt. Zoals Spa blauw en Bar le Duc.
Bereiding en hoeveelheden
Hoeveel flesvoeding je baby nodig heeft hangt af van het gewicht van je baby en natuurlijk zijn eetlust! Vraag advies aan het consultatiebureau als je twijfelt. Let op: gebruik 1 afgestreken doseerlepel poedermelk per 30ml water. Als je baby dus 180ml melk drinkt, vul je de fles met 180 ml water, verwarm je dat en voeg je vervolgens 6 afgestreken lepels poedermelk toe. Draai de dop op de fles en schud het goed door elkaar totdat water en poeder goed zijn gemengd. Gebruik het eerste levensjaar gekookt afgekoeld water om een flesje te bereiden.
Doe altijd eerst het water in de fles en daarna het poeder.
Geef het flesje op de juiste temperatuur
Zorg dat het klaargemaakte flesje een temperatuur heeft van ongeveer 37°C, dus lichaamstemperatuur - net als borstvoeding. Dat drinkt prettig voor je baby en de poedermelk lost bij die temperatuur makkelijk op.
Je kunt het (gekookte) water opwarmen, in de magnetron of met een flessenwarmer. Water dat je onderweg mee wilt nemen, kun je het beste koken en vervolgens bewaren in een thermosfles. Schud de fles goed voordat je die aan je baby geeft en controleer de temperatuur van de voeding op de binnenkant van je pols.
Als het nog te warm is, kun je de fles even onder de koude kraan houden.
Kan ik een flesje van tevoren klaarmaken en dan weer opwarmen?
Het allerbeste is om flesvoeding pas klaar te maken op het moment dat je het gaat gebruiken. Je kunt ook alvast porties poedermelk afmeten en in een melkpoedertoren bewaren, dan heb je - bijvoorbeeld 's nachts - in ieder geval alvast de juiste hoeveelheid klaar staan. Een melkpoedertoren is ook handig voor onderweg, eventueel in combinatie met gekookt water in een thermosfles. Vergeet niet om altijd de temperatuur te controleren voordat je de fles aan je baby geeft. Je kunt investeren in een speciale flesverwarmer, maar opwarmen in de magnetron kan natuurlijk ook. Het gaat erom wat jij en je partner prettig vinden! Kan ik een half leeggedronken flesje bewaren voor later? Nee, je moet de voeding binnen half uur na bereiding gebruiken. Zo krijgen bacteriën geen kans. Bewaar geen restjes melk, gooi altijd alles na de voeding weg.
Manon, moeder van Saar (9 maanden) “Ik meet altijd van tevoren een aantal vaste hoeveelheden poeder af en die bewaar ik in mijn melkpoedertoren. Zo maakt het niet uit wie de fles klaarmaakt, het is altijd de juiste hoeveelheid!"
Gemiddelde hoeveelheden flesvoeding voor iedere leeftijdscategorie:
- 2 maanden: 120 ml x 6 flesjes / dag
- 3 maanden: 150 ml x 6 flesjes / dag
- 4 maanden: 180 ml x 6 flesjes / dag
- 5 maanden: 220 ml x 4 flesjes / dag
- Vanaf de 6e maand: 180ml x 3 flesjes /dag + 2 kleine maaltijden
Meer flesvoedingsschema's
Gerelateerde artikelen